preskoči na sadržaj
Vijesti

OBAVIJEST - Mjere HZJZ-a od 25. 2. 2022.

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE ISUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19

VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA UŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022. (ukratko)

Ove upute odnose se na rad ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja (dalje u tekstu: vrtić) te ustanova osnovnoškolskog i srednjoškolskog odgoja i obrazovanja (dalje u tekstu: škola).

Informiranje o uputama: Važno je da roditelji/skrbnici (u daljnjem tekstu: roditelj) i djelatnici budu na vrijeme obaviješteni o ovim uputama. Telefonom ili na drugi primjeren način ustanova obavještava roditelje o sljedećem:

• da ne dolaze u pratnji djeteta/učenika ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi koronavirusom,

• da ne dovode dijete/učenika u ustanovu ako ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ima izrečenu mjeru samoizolacije, imaju saznanja da je zaraženo koronavirusom.

Fizičko udaljavanj:. Potrebno je paziti na fizički razmak, kao i pojačanu osobnu higijenu djece/učenika.

Boravak u vrtićima i školama preporučljivo je organizirati na sljedeći način: u odgojno-obrazovni rad potrebno je uključiti svu djecu/učenike,

Organizacija prostora: Preporučene značajke prostorije u kojoj boravi jedna odgojno-obrazovna skupina djece/učenika jednoga razrednog odjela:

• prostorija što veće površine i visine, prozračna i osunčana (odgovarajući izvor dnevnogsvjetla),

• prostorija se može dobro provjetriti vanjskim zrakom.

Nužno je tijekom boravka učenika u školi organizirati odmore na koje učenici mogu izaći iz učionice. Posebno se preporučuje da učenici izađu na otvoreno tijekom odmora kada god to vremenske prilike dopuštaju. Odmori izvan učionice nužni su zbog očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja i dobrobiti učenika te zbog boljeg održavanja i usmjeravanja pažnje tijekom nastave.

Ulazak u dječje vrtiće i škole i izlazak iz njih: Preporuka je da za posjete ustanovama eventualni posjetitelji imaju digitalne COVID potvrde u skladu s Odlukom o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova od 12. studenoga 2021. godine.

Ulazak roditelja u dječje vrtiće,školu, kao i roditelja djece s teškoćama u razvoju: U školu učenici dolaze i odlaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, ovisno o odluci roditelja, kao što bi dolazili i odlazili da nema epidemije. Dopušten je ulazak roditelja u škole u skladu s dogovorom s razrednikom, odnosno ravnateljem te u skladu s Odlukom o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj)samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova od 12. studenoga 2021. godine.

Dopušteno je održavanje roditeljskih sastanaka i individualnih informacija licem u lice u skladu s Odlukom o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova od 12. studenoga 2021. godine.

Organizacija rada ustanova

Provjetravanje prostorija: Prostorije u ustanovi obvezno je provjetravati više puta dnevno. Kad je lijepo vrijeme, preporučuje se ostaviti otvorene prozore tijekom odgojno-obrazovnoga rada (npr. jedan sprijeda, jedan straga). Također, preporuča se i provjetravati i nekoliko puta tijekom školskog sata, ako to vremenske prilike dopuštaju. Klimatizacijski i ventilacijski uređaji mogu se koristiti na način da su redovito i odgovarajuće održavani.

Maske za lice

Tijekom nastave u razredima maske nisu obavezne za učenike i djelatnike, ali ih učenici i djelatnici mogu i dalje nositi ako smatraju da su im potrebne, a preporučuju se svim učenicima i djelatnicima škole s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstvenostanje omogućuje nošenje maske.

Maske su obavezne tijekom prolaska i boravka u zajedničkim prostorijama te u javnom iorganiziranom prijevozu.

Praćenje simptoma bolesti  

Postupanje s febrilnim djelatnikom, odnosno osobama s drugim simptomima zarazne bolesti s povišenom tjelesnom temperaturom, respiratornim simptomima i drugim simptomima zarazne bolesti nije dopušteno raditi, brinuti se o djeci niti dolaziti u prostor poslodavca, odnosno ustanove,što je i inače nužno u radu ovakvih ustanova. Djelatnici s povišenom tjelesnom temperaturom i/ilirespiratornim simptomima odmah napuštaju radna mjesta.

Djeca/učenici: U slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu, već se javljaju razredniku i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Prilikom sumnje na povišenu tjelesnu temperaturu te pojave akutnih simptoma zarazne bolesti (npr.kašalj, teškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, proljev, povraćanje) potrebno je djetetu u dječjem vrtiću ili školi izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako djeca/učenici razviju simptome bolesti COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgojitelji/učitelji odmah obavještavaju roditelje/staratelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.

Sumnja na COVID-19

Znakovi koji upućuju na moguću zarazu koronavirusom:

• povišena tjelesna temperatura (pod pazuhom > 37,2)

• simptomi respiratorne bolesti - kašalj, teškoće u disanju, grlobolja

• poremećaj osjeta njuha i okusa

• gastrointestinalne smetnje (proljev, povraćanje i bol u trbuhu, posebno u manje djece).

• Curenje iz nosa

• Glavobolja

• Umor

Djeca/učenici sa znakovima svih drugih zaraznih bolesti koje se prenose uobičajenim socijalnim kontaktom također ne dolaze u ustanovu.

Postupanje u slučaju sumnje na zarazu

Prilikom pojave navedenih znakova bolesti dijete/učenik ili djelatnik ostaje kod kuće, javlja se najprije telefonom izabranom liječniku obiteljske medicine, odnosno pedijatru koji odlučuje o testiranju prema liječničkoj indikaciji. O navedenom roditelj ili djelatnik telefonom obavještava ustanovu.

Ako se znakovi bolesti jave tijekom boravka u ustanovi, odmah treba pozvati roditelja te dijete/učenika izolirati u prikladnoj prostoriji do dolaska roditelja. Oboljeli djelatnik odmah napušta ustanovu.

Prilikom pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu koronavirusom, odgojno-obrazovna skupina/razredni odjel nastavlja dalje s odgojno-obrazovnim radom,.

Kada se u djeteta ili djelatnika utvrdi zaraza koronavirusom, postupa se sukladno odluci nadležnog epidemiologa ili školskog liječnika u skladu s uputama HZJZ-a

Nošenje maski je obavezno u javnom prijevozu, uključujući organizirani prijevoz.

 

 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Susana Dundović   datum: 28. 2. 2022.

Tražilica

Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Virtualna šetnja

Klikom na sliku otvorite virtualnu šetnju i zavirite u našu školu smiley


e-Dnevnik


Tim školske medicine

Program

Projekt

Priloženi dokumenti:
Opis projekta.docx


Brošura za učenike

Priloženi dokumenti:
Brosura za mlade.pdf


Brošura za roditelje

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf


ŠKOLSKA SHEMA

Priloženi dokumenti:
Skolska shema.pdf


Upisi u srednju školu


Tražilice


preskoči na navigaciju