preskoči na sadržaj
Vijesti

Organizacija rada škole u šk. god. 2020./2021.

Dragi roditelji i učenici,

Bliži se prvi nastavni dan u školskoj godini 2020./21. koja će biti posve različita i vrlo izazovna. Uvjerena sam da ćemo zajedničkom suradnjom i međusobnim uvažavanjem savladati sve izazove i prepreke te da ćemo pridržavajući se preporučenih mjera i organizacije rada štititi vlastito  zdravlje, a neizravno i zdravlje svojih obitelji i građana Republike Hrvatske.

 

Stoga Vas molim da se upoznate s dva dokumenta na osnovu kojih će se organizirati nastava u idućoj školskoj godini -  Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s COVID-19 u cjelini.

 

Na ovom mjestu donosimo dodatna objašnjenja najbitnijih odrednica:

 


Rad u školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštovanje Uputa HZJZ-a smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće, odnosno ostanak kod kuće te se omogućuje uključivanje sve djece u škole.

Iznimka su djeca/učenici koji spadaju u izrazito vulnerabilne/osjetljive skupine (respiratorne poteškoće, kardiovaskularne i maligne bolesti, dijabetes, imunodeficijencija) tijekom epidemije COVID- 19, nastavu prate isključivo na daljinu. O tome odlučuje obiteljski liječnik te molimo roditelje koji misle da njihova djeca spadaju u izrazito vulnerabilne skupine razgovaraju sa svojim obiteljskim liječnikom te se jave razredniku kako bi se na vrijeme dogovorili o načinu provođenja nastave.

 

Roditelji moraju biti svjesni da se zbog epidemije treba strogo pridržavati mjera te da svako ne pridržavanje istih utječe na povećanje rizika od zaraze. Stoga se roditeljima preporučuje da sa svojom djecom, bez obzira na dob djeteta, što češće razgovaraju o onome što trebaju činiti da zaštite svoje, ali i zdravlje članova obitelji, vršnjaka i drugih.

 

Osnovne epidemiološke mjere prema kojima će se organizirati rad u školi su:

provođenje higijene/dezinfekcije prostora, ruku, obuće

smanjivanje fizičkog kontakta (bliskog kontakta) djece/učenika i učitelja iz jedne odgojno-obrazovne skupine (razrednog odjela) s drugim učenicima i nastavnicima.

 

Roditelji/skrbnici koji imaju simptome zaraznih bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće s disanjem, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), izrečena im je mjera samoizolacije, imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19  ne dovode dijete/učenika u školu.

 

Roditelji/skrbnici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature (isto tako u slučaju kašalja, poteškoća u disanju, poremećaja osjeta njuha i okusa, proljeva, povraćanja) ne smiju dovoditi/slati dijete u školu, već se javljaju telefonom/porukom učiteljici/razrednici i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne dolaze u školu.

 

U slučaju da se pojave neke zdravstveni poteškoće kod djeteta tijekom boravka u školi roditelji će odmah telefonom biti obaviješteni oko toga, dijete će se staviti u izolacijsku sobu u školi i roditelji trebaju u najkraće mogućem vremenu doći po učenika (ili poslati nekog odraslog).

 

Ulazna vrata škole će biti zatvorena/zaključana i otvarat će se na poziv zvonom. Roditelji/skrbnici ulaze u prostor škole samo u izuzetnim situacijama. Prilikom ulaska u zgradu obavezno je mjerenje tjelesne temperature, dezinfekcija ruku i potplata te nošenje maski. Roditelji se ne okupljaju na ulazu u školsku zgradu. Roditelj samo u hitnom slučaju može doći u školu uz prethodnu najavu telefonom ili dogovor s razrednikom uz dozvolu ravnatelja.

 

Isto tako je ulazak drugih osoba (serviseri, dostava i dr.) dozvoljen samo u iznimnim slučajevima. Primjenjuju se iste epidemiološke mjere - mjerenja temperature, dezinfekcije ruku i potplata te nošenje maski.

 

Za sve djelatnike škole prilikom dolaska u školu i odlaska iz škole obavezno je mjerenje tjelesne temperature te se vodi propisana evidencija o tome.

 

Učitelji će svaki dan dočekati učenike na ulazu u zgradu i napraviti s njima neophodne mjere dezinfekcije, smještaja u učionice i dr. Na svim ulazima u školu postavljen su bazeni za dezinfekciju. Učiteljice/učitelji će tijekom boravka učenika u školi poticati na redovito održavanju higijene ruku učenika i držanju fizičke udaljenosti. Isto tako će učenici na kraju nastavnog dana u pratnji učitelja izaći iz zgrade.

 

Tijekom nastave svaki razredni odjel će boraviti u jednoj učionici (učenici ne mijenjaju učionicu). Raspored sati je organiziran kroz dvosate (koliko je to bilo moguće) kako bi se smanjio broj učitelja koji svakodnevno kontaktiraju s pojedinom skupinom učenika.

 

Škola će raditi u dvije smjene. Užina će biti u učionicama i neće biti kuhanih obroka. Učenici razredne nastave će imati užinu nakon dolaska u školu, a  učenici predmetne nastave nakon 2. nastavnog sata.

Učenici tijekom odmora ne napuštaju učionice već se zadržavaju u učionicama, a njihovi učitelji su s njima. Svaki učenik sjedi sam u klupi – poštivanje socijalne distance. Jedino učenici 6. i 8. razreda nose maske jer je razmak među učenicima najveći moguć s obzirom na veličinu učionica i broj učenika, ali je nešto manji od 1.5 m.

Učenici će koristiti toalet koji je najbliži s obzirom na smještaj učionice. Za sada, dok vremenske prilike dozvoljavaju nastojat će se kad god je to moguće  nastavu izvoditi u dvorištu škole, a organizirati će se redovito i kraće šetnje u dvorištu.

 

Vezano za zajedničke prostorije (hodnici, toaleti, hol i dr.) preporučuje se

 

 • prolazak skratiti na minimum
 • da u vremenu prolaska učenika i učitelja iz jednog razrednoga odjela tim prostorijama, drugi odjeli ne prolaze,
 • da učenici prilikom prolaska nepotrebno ne dodiruju površine ili predmete
 • kroz hodnike organizirati kretanje u jednom smjeru (uvijek desnom stranom).
 •  

Nastava TZK će se što je više moguće organizirati u vanjskom prostoru. Učitelji TZK-a i razredne nastave upoznat će učenike s novim načinom rada uvažavajući Preporuke za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima.  

 

Rad školske knjižnice će se provoditi također prema Smjernicama za rad školskih knjižnica u uvjetima bolesti COVID-19.

 

Prvi nastavni dan je ponedjeljak 7. 9. 2020..

Matična škola Petrijevci radi u dvije smjene – prva smjena je predmetna nastava, a druga smjena je razredna nastava. Nastava u prvoj smjeni započinje u 8. 15. sati, a nastava u drugoj smjeni u 14.00 sati. Smjene se ne rotiraju.

 

Predmetna nastava:

 • dolazak pred školu - najranije 5 minuta prije 8.00 sati  (pridržavanje mjera – nema miješanja razrednih odjela, držanje socijalne distance)
 • ulazak u školu – u 8.00 sati
 • redoslijed ulaska: 7. a – glavni ulaz, 5. a – glavni ulaz, 7. b – glavni ulaz, 5. b – glavni ulaz, 8. bočni ulaz, 6. - bočni ulaz
 • Garderobu koriste učenici 7. razreda i 8. razreda. Ostali učenici koriste vješalice uz učionice u kojima borave.
 • boravak u školi - učenici uglavnom borave u svojoj učionici, mijenjaju učionicu samo onda kada imaju informatiku ili TZK – obvezna dezinfekcija ruku
 • TZK – svaki učenik mora imati opremu za TZK (obvezno presvlačenje)
 • odlazak iz škole – u najkraćem mogućem roku, nema zadržavanja ispred ili oko škole
 • Učenici  putnici iz Satnice polaze u 7,55 sati i u autobusu moraju nositi maske.

 

Razredna nastava

 • dolazak pred školu - najranije 5 minuta prije 13.50 sati (pridržavanje mjera – nema miješanja razrednih odjela, držanje socijalne distance)
 • ulazak u školu – u 13.50 sati
 • redoslijed ulaska: 1. razred – glavni ulaz, 4. razred – bočni ulaz, 3. razred – bočni ulaz, 2. razred – glavni ulaz
 • Garderobu koriste učenici 4. razreda. Ostali učenici koriste svoje garderobne ormare.
 • boravak u školi - učenici uglavnom borave u svojoj učionici, mijenjaju učionicu samo onda kada imaju informatiku ili TZK – obvezna dezinfekcija ruku
 • TZK – svaki učenik mora imati opremu za TZK (obvezno presvlačenje)
 • odlazak iz škole – u najkraćem mogućem roku, nema zadržavanja ispred ili oko škole

 

S ostalim mjerama, uputama i detaljima učenike će upoznati razrednici kada dođu u školu (npr.: dolazak na 0. sat).

 

Organizacija rada u područnoj školi Satnica ne mijenja se. Škola radi u dvije smjene koje se rotiraju, U prvom tjednu nastave u prvoj smjenu su učenici 1./3. razrednog odjela.

 

Raspored sati za sve razrede učenici će dobiti u školi, a  bit će objavljen i na stranicama škole.

 

Svima nama želim uspješnu i CORONA – FREE školsku godinu i radujem se dolasku učenika u školu, osobito učenika predmetne nastave.

 

Susana Dundović, prof.

ravnateljicaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Susana Dundović   datum: 2. 9. 2020.

Tim školske medicine

Program

Projekt

Priloženi dokumenti:
Opis projekta.docx


Brošura za učenike

Priloženi dokumenti:
Brosura za mlade.pdf


Brošura za roditelje

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf


ŠKOLSKA SHEMA

Priloženi dokumenti:
Skolska shema.pdf


Upisi u srednju školu


Tražilica

Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Tražilice


preskoči na navigaciju