preskoči na sadržaj
Integrirani dani

Tjedan svemira

Svjetski tjedan svemira obilježilji smo ove godine od 4. do 10. listopada, a tema je bila Umjetni sateliti. U obilježavanju sudjelovale su učiteljica likovne kulture Martina Ižaković sa svojom grupom Likovnjaci, učiteljica geografije Ines Prespjanin i učiteljica matematike Ivana Čolaković sa 8. razredom te učiteljica fizike Lidija Stuparić Begović sa 7.b razredom.


UMJETNI ZEMLJINI SATELITI

Umjetni zemljini sateliti su automatske svemirske letjelice bez posade, koje se kao umjetna nebeska tijela gibaju u orbiti oko Zemlje, nekoga drugog planeta ili nebeskoga tijela. Da bi takvo tijelo postalo satelitom, lansira ga se s pomoću rakete nosača, raketoplana ili drugoga pogonskoga sustava, pri čem ono postiže odgovarajuću kozmičku brzinu, koja mu omogućuje da se bez daljnjega pogona giba stalnom orbitom sve dok ga sudari s česticama prašine ili plinova ne uspore. Orbita satelita korigira se uz pomoć raketnih motora, pa o zalihama goriva ovisi radni vijek satelita (od nekoliko dana do više desetaka godina). Povijest umjetnih satelita poklapa se s poviješću astronautike, pa je tako ruski satelit Sputnik–1 bio prvo ljudskom rukom izrađeno tijelo u svemiru. Danas umjetni sateliti sudjeluju u različitim ljudskim djelatnostima, a konstrukcijski i opremom razlikuju se ponajprije prema namjeni.

Stoga razlikujemo telekomunikacijske satelite, satelite za daljinska istraživanja, metrorološke satelite, geodetske i geofizičke satelite, navigacijske satelite, astronomske satelite, istraživačke satelite, vojne satelite.

(izvor: https://www.enciklopedija.hr/​)

Učiteljica Martina je sa svojim likovnjacima crtala umjetne satelite, učiteljica Lidija je sa 7.b razredom pogledala super predavanje profesora Ivice Puljka na temu svemira, a učiteljice Ines i Ivana su sa 8. razredom istraživali umjetne satelite (koje možete pronaći na stranici N2YO) i njihove udaljenosti zapisivali u znanstevnom zapisu. Slike možete pogledati u fotogaleriji, a uratke osmaša klikom na sljedeći link: 

 https://padlet.com/pushich89/71pdnfl8qnemgush​Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: IVANA Čolaković   datum: 23. 10. 2020.

TražilicaKalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


e-Dnevnik


Tim školske medicine

Program

Projekt

Priloženi dokumenti:
Opis projekta.docx


Brošura za učenike

Priloženi dokumenti:
Brosura za mlade.pdf


Brošura za roditelje

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf


ŠKOLSKA SHEMA

Priloženi dokumenti:
Skolska shema.pdf


Upisi u srednju školu


Tražilice


preskoči na navigaciju