2021-10-18 10:15:03

Mjesec hrvatske knjige

Od 15. listopada do 15. studenoga u organizaciji  Knjižnica grada Zagreba održava se  manifestacija Mjesec hrvatske knjige.

  Ovogodišnja je tema Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom!

   Proslov za ovogodišnju programsku knjižicu Mjeseca napisala je mlada književnica i gimnazijska profesorica Korana Serdarević. Govoreći o književnosti i važnosti književnosti naglašava kako književnost može osviještenom, otvorenom čitatelju ponuditi alat za razumijevanje svijeta u kojem živi, i njega samoga unutar toga svijeta. Na kraju zaključuje: „No, bila to Marulićeva jidra, Držićeva fortuna, svi Šenoini prijani, bili to divno raznoliki suvremeni junaci koji se batrgaju u današnjem kaosu – svi oni mogu čitatelja dovesti do neke istine, spoznaje, do zlatnih dvora Svarožićevih. Zato, u konačnici, hrvanje s knjigom nije ništa drugo doli prilika za pobjedu.“

   Jedan od središnjih programa Mjeseca knjige je nacionalni kviz za poticanje čitanja čiji je cilj dodatno potaknuti čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole.

   Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021. nosi naziv Šest autora traži čitatelja. 

   Kviz će predstaviti tri knjige različitih žanrova koje će obogatiti dječje znanje, predstaviti tri hrvatska pisca i tri hrvatska ilustratora.

•    Danijela Pavlek: Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo (ilustracije Vanda Čižmek)
•    Mladen Kopjar: Moj tata Indijanac (ilustracije Davor Pavelić)
•    Ivana Adlešić Pervan: Učim letjeti, a nemam krila (ilustracije Branka Hollingsworth Nara)

   Na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja javno se izvlače glavna i utješne nagrade, uz prigodan kulturni program.

    Naši će učenici, kao i svake godine, sudjelovati u ovom kvizu i pritom se zabaviti i obogatiti svoje znanje.

                                                                  Ljiljana Cecelja, knjižničarka

 

Osnovna škola Petrijevci