preskoči na sadržaj
Projekti

Mjesec hrvatskoga jezika

 Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokreće 2014. godine manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika

   U nastavku pročitajte kako smo ga obilježili u našoj školi.


   Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika objavljena je u tjedniku Telegram 17. ožujka 1967. godine. U njoj je predloženo da se zajamči "jednakost i ravnopravnost četiriju književnih jezika: slovenskoga, hrvatskoga, srpskoga, makedonskoga" te je istaknuto da je "potrebno osigurati dosljednu primjenu hrvatskoga književnog jezika u školama, novinstvu, javnom i političkom životu, na radiju i televiziji…“.

   Na 30. obljetnicu objavljivanja Deklaracije, 1997. godine, Hrvatski je sabor odlučio da se Dani hrvatskoga jezika svake godine održavaju od 11. do 17. ožujka.

    Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokreće 2014. godine posebnu manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave 'Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika' iz 1967. godine.

   Ove su godine učenici osmog razreda sa svojom učiteljicom hrvatskoga jezika Biserkom Mađarević obilježili Mjesec hrvatskoga jezika brojnim aktivnostima. Bila je to dobra prigoda da osmaši ponove gradivo hrvatskoga jezika, da provjere svoje znanje, da nauče nešto novo, ali i da se zabave i natječu unutar razreda.

   Obilježavanje Mjeseca hrvatskoga jezika započeli su panoom s pjesmama čija je tema hrvatski jezik. Za zadaću su učenici trebali naučiti pjesmicu napamet, a koliko su u tome bili uspješni, pokazali su već na sljedećem satu hrvatskoga jezika.

   Kviz s temama iz povijesti hrvatskoga jezika i pravopisa rješavali su u suradnji s knjižničarkom. Bili su tom prigodom i lektori i korektori, tragali su za blagom, prisjećali se spomenika hrvatske pismenosti, glagoljice, rješavali rebus i ispunjaljku. Svi su bili vrijedni i uspješni, ali su najuspješniji bili Lana i Patrik. Čestitamo!

   Mjesec posvećen hrvatskom jeziku nastavili su na satima hrvatskoga jezika interaktivnom vremensku lentom s događajima, osobama i dokumentima važnima za razvoj hrvatskoga jezika. Na lenti su bili opisi i zanimljive animacije, a na kraju su učenici provjerili svoje znanje kvizom u alatu  Kahoot. Rezultatima su, s pravom, bili zadovoljni i učenici i učiteljica!

Fotografije s obilježavanja ove manifestacije pogledajte u foto-galeriji, a u nastavku pročitajte učenički rad na ovu temu!

                                                                                 Ljiljana Cecelja, knjižničarka

OBILJEŽAVANJE MJESECA HRVATSKOG JEZIKA U 8. RAZREDU

Danas smo se, povodom posljednjeg dana u Mjesecu hrvatskog jezika, prisjetili važnih povijesnih događaja koji su izgradili te utemeljili hrvatski jezik.

Nakon marljivog ponavljanja uz prezentaciju, riješili smo Kahoot kviz te ugodno obradovali učiteljicu svojim znanjem.

Zaključili smo kako trebamo voljeti i njegovati svoj jezik, kao što su to činili naši predci, jer samo ga tako možemo očuvati i omogućiti mu opstanak.

 

Dunja Turalija, 8.r.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: IVANA Čolaković   datum: 22. 3. 2021.

TražilicaKalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


e-Dnevnik


Tim školske medicine

Program

Projekt

Priloženi dokumenti:
Opis projekta.docx


Brošura za učenike

Priloženi dokumenti:
Brosura za mlade.pdf


Brošura za roditelje

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf


ŠKOLSKA SHEMA

Priloženi dokumenti:
Skolska shema.pdf


Upisi u srednju školu


Tražilice


preskoči na navigaciju