preskoči na sadržaj
Kulturna baština

Suvenir je predmet kojeg se ponese i zadrži u spomen na određen događaj, mjesto ili osobu. Riječ dolazi od francuske riječi souvenir i znači sjećanje.

Često ljudi kupuju sebi ili drugima suvenir s godišnjeg odmora ili putovanja. To je često nešto tipično za mjesto ili zemlju u kojoj se nalaze.

Najstariji suveniri ranog srednjeg vijeka (koji se tad nisu tako zvali) bile su jednostavne relikvije koje bi hodočasnici pokupili iz svetišta koje su posjetili.

S vremenom su im domaćini počeli prodavati različite drvene sitnice i hodočasničke značke te su se ubrzo pojavile male trgovine koje bi prodavale te predmete.

Kada je u 18. stoljeću počeo rast turizma, tadašnji malobrojni putnici počeli su kupovati predmete koje bi mogli ponijeti sa sobom. Bogatiji među njima kupovali bi luksuzne predmete i umjetnine. Prvi suveniri koji su se počeli izrađivati i doživjeli masovni odaziv, pojavili su se u 19. stoljeću, a to su bile gravirane žličice i razglednice. Suvenir može biti gotovo sve, od različitih majica s natpisima, privjesaka, magnetića, ukrasnih predmeta, oslikanih boca...

Natječaj

Propozicije natječaja:

Na natječaju mogu sudjelovati svi učenici od 1. – 8. razreda Osnovne škole Petrijevci i Područne škole Satnica. Jedan učenik može sudjelovati s najviše jednim likovnim radom.

Motiv/poticaj za likovni rad je skica petrijevačkog suvenira, a radovi trebaju odražavati tradiciju i kulturu slavonskog sela, odnosno Općine Petrijevci. Skica je prijenos određene umjetničke zamisli u glavnim crtama izvedenim crtežom, nacrtom koji poslije služi kao osnova za završni oblik umjetničkoga djela. Uz samu skicu suvenira učenici mogu dopisati bilješke koje se odnose na izradu gotovog suvenira (npr. suvenir bi se izrađivao od gipsa, drveta, služio bi kao magnet i sl).

Tehnika može biti: olovke u boji, flomasteri, računalna grafika, tempere, akvarel, pastele ili kombinirana tehnika. Format rada je A3 papir iz likovne mape ili prikladan format digitalnog rada na računalu.

Na poleđini likovnog rada moraju biti istaknuti sljedeći podaci: ime i prezime učenika, razred i škola, odnosno ti podaci trebaju biti upisani u naziv datoteke digitalnog rada (ime_prezime_razred_škola.jpg). Radovi koji nisu potpisani neće se uzimati u obzir.

Fizički likovni radovi moraju biti dostavljeni najkasnije do 24.11.2023. učiteljici Hrvatskog jezika i Povijesti Moniki Barbari Bogdanić ili učiteljici Likovne kulture Martini Ižaković u Osnovnu školu Petrijevci. Digitalni likovni radovi trebaju biti poslani na adresu elektoničke pošte martina.izakovic@skole.hr . Dodjela nagrada će biti 5.12.2023. u Osnovnoj školi Petrijevci. Učenik/ca čiji likovni rad osvoji prvo mjesto bit će nagrađen novčanom nagradom  u iznosu od 50 Eura. Poslane učeničke radove izabrat će i vrednovati stručno povjerenstvo. Vrijednosni sud povjerenstva temelji se na likovno izražajnim i stvaralačkim mogućnostima učenika određene dobi, a prosudba radova na postignutoj razini izvornosti, izražajnosti i likovno tehničke izvedbe te povezanosti s tradicijom i kulturnom baštinom zavičaja.

Natječaj se provodi u okviru projekta ''Kulturna baština'' pod vodstvom Martine Ižaković i Monike Barbare Bogdanić.

                                       

TražilicaKalendar
« Studeni 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Raspored zvonjenja


Virtualna šetnja

Klikom na sliku otvorite virtualnu šetnju i zavirite u našu školu smiley


e-Dnevnik


Tim školske medicine

Program

Brošura za roditelje

Priloženi dokumenti:
Brosura za roditelje.pdf


Upisi u srednju školu


Tražilice


preskoči na navigaciju