Učiteljica engleskog jezika Katarina Stojković u suradnji s ostalim učiteljima provodi tjedan posvećen poboljšanju mentalnog zdravlja učenika i slike o sebi. Događanje je dio školskog projekta "U zdravom tijelu zdrav duh". SPIRIT WEEK organizira se u velikim firmama, na kampusima i u školama kako bi se potaknulo na razmišljanje, prihvaćanje i motivaciju.
Aktivnosti su se provele u sklopu sata razrednika, na nastavi engleskog jezika ili kao natjecanje otvoreno za sve učenike škole. Kako nam je bilo pogledajte klikom na poveznicu SPIRIT WEEK - Wakelet
Ususret blagdanima i potaknuti školskim projektom U zdravom tijelu zdrav duh, polaznici njemačkog jezika 8. razreda pekli su zdrave keksiće. Elena, Dario, Lovro, Mateja i Roko pravili su zdrave keksiće od zobenih pahuljica, meda i lješnjaka. Recept na njemačkom jeziku pripremila je nastavnica Elvira Ćurić.
Ugodni mirisi proširili su se našom školom, a sretnici su i isprobali ove ukusne i zdrave kolačiće. Slikice pogledajte u fotogaleriji.
Donosimo vam i recept zdravih kolačića.
U zdravom tijelu zdrav duh – sve miriše na Božić
U nedjelju palimo prvu svjećicu na adventskom vijencu, a naša je škola u velikom duhu počela s ozbiljnim pripremama za Božić. Od ponedjeljka je cijela škola u akciji, sve se sjaji od šljokica otpalih s kuglica, panoi dobivaju nova ruha, a učitelji, učenici, ravnateljica i čitavo školsko osoblje ozbiljan zadatak – ukrasiti školu!
Ozbiljan posao donosi ozbiljne izazove, ali tijelo prije svega treba nahraniti. Učenici su petog razreda na satu hrvatskog jezika u utorak ispekli ukusne božićne kekse i time zamirisali školu. Osim što su njihovi kolačići bili jako fini, bili su i jako zdravi jer sve je to dio našeg školskog projekta U zdravom tijelu zdrav duh. OPG Leventić iz Čepina donirao je našim učenicima ekološko pirovo brašno, a ostale sastojke financirala je škola. Učenici su se još jednom uvjerili da zdravo može biti fino, a nakon što su ugodili svome nepcu, veseli i siti napisali su činkvine o Božiću. Pjesničke se slike prvo trebaju dobro okusiti, mirisati, opipati i vidjeti da bismo ih mogli predočiti na papir.
Uživamo u blagdanskoj čaroliji i s nestrpljenjem očekujemo Božić. Slike pogledajte u fotogaleriji.
Recepti za slavne kolačiće:
Speculaas keksi
Grancereale keksi
200 g integralnog pirovog brašna
200 g pečenog lješnjaka
40 g kokosovog brašna
280 g zobenih pahuljica
2 ravne žličice praška za pecivo
160 g maslaca
2 jajeta (veće)
6 velikih žlica meda
4 vanilin šećera
Prepržiti lješnjak.
U posudu stavite omekšali maslac, vanilin šećer, med i jaja pa umutite mikserom.
Zobene pahuljice blago usitnite u blenderu, nemojte ih samljeti kao brašno, toliko da ne budu krupne. Isto učinite i s lješnjacima.
U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke (kokos, brašno, prašak za pecivo, pahuljice i lješnjak, pa dodajte u prvu smjesu).
Pomiješajte dobro sve rukom, kao kad mijesite tijesto, da se dobije ujednačena masa. Odvajajte komadiće veličine manjeg oraha i pritisnite oblikujući krug. Redajte u tepsiju obloženu papirom za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 190 C . Ako brzo rumene, smanjite vrlo malo temperaturu i pecite dok rub ne dobije malo tamniju boju.
Čoko-kokos keksi
250 g pirovog brašna
60 g smeđeg šećera
1 žličica cejlonskog cimeta
1 žlica usitnjenog lanenog sjemena
80 g kokosa
100 g maslaca
100 g čokolade za kuhanje
1 vanilin šećer
1 dcl mlijeka
prstohvat soli
žličica sode bikarbone
Nasjeckati čokoladu, pomiješati suhe sastojke (brašno, cimet, lan, kokos, čokolada, sol, soda bikarbona), u drugu posudu miksati maslac, šećer i vanilin šećer. Postupno dodavati suhe sastojke u smjesu od maslaca i šećera te mlijeko. Kada više ne možete miksati, smjesu doradite rukama. Oblikujte kuglice veličine manjeg oraha te ga pritisnite da izgleda kao deblji novčić. Pecite keksiće na 190 C 10 minuta.
Dobar tek!
Malo smo istraživali što znači kratica ITM i što ona predstavlja za naše zdravlje. A nakon istraživanja izradili smo infografiku gdje vidimo usporedbu među razredima razredne i predmetne nastave. Računali smo ITM za sve razrede, te posebno za razrednu nastavu i za predmetnu nastavu. U nastavku donosimo plakate.
U utorak 14. prosinca vrijedne kuharice škole, Evica i Maja, pripremile su za degustaciju muffin s jednom vrlo zanimljivom namirnicom. Učenici su za vrijeme velikog odmora imali prilike kušati zdravi kolač, glasati sviđa li im se pripremljeno te pokušati pogoditi zdravi tajni sastojak. Našlo se tu mrkve, bundeve, cimeta, meda...no učenicima je ostao misterij o kojoj namirnici se radi. Degustacija je prošla više nego odlično te su zatražili uvrštenje ovog muffina u jelovnik škole. Kako je izgledala degustacija pogledajte u našoj foto-galeriji.
P.S. Zdravi tajni sastojak bila je rajčica
Početkom školske godine učiteljica Ivana Čolaković predstavila je projekt U zdravom tijelu zdrav duh koji promiče zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Ovaj mjesec bio je namijenjen degustaciji nove zdrave namirnice. Naše vrijedne kuharice Evica i Maja spremile su, u četvrtak 26.listopada, juhicu od bundeve koja se posluživala uz okruglice i kockice od kruha uz bučino ulje, vrhnje za kuhanje i bundevine sjemenke. Malo je reći kako su naši učenici bili oduševljeni i veliki broj njih tražio je repete što svjedoči i slika koja pokazuje rezultate glasovanja o sviđanju probanog jela. Naime, učenici su trebali glasati zelenim listićem ukoliko im se sviđa jelo, a crvenim ako im se ne sviđa. Idući dan trebali su pogoditi koje su jelo jeli te popisati namirnice. Sve slike pogledajte u foto-galeriji.
U tjednu od 11. do 15. prosinca učenici i učitelji birali su logo projekta "U zdravom tijelu zdrav duh". Od pristiglih 14 prijedloga pobijedio je logo učenika 8.a razreda Kristijana Paloša. Kao nagradu za pobjedu dobio je poklon bon u vrijednosti od 15 eura u restoranu Romberg u Belišću. Ovim putem zahvaljujemo se našem sponzoru na poklon bonu.
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |